Foto: Ruud van der Graaf/MIND
De serie Eetstoornissen: Maskers Af van Jessica Villerius is de winnaar van de derde editie van de MIND Antonie Kamerling Award. Het Nederlands publiek vond dat deze serie het afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan openheid over psychische problemen. Documentairemaker Jessica Villerius en de 4 jonge vrouwen uit de serie kregen de award uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Mariënhof in Amersfoort. Het beeldje werd overhandigd door de winnaar van vorig jaar, presentator Jan Kooijman en hoofdrolspeelster Anne uit de TV-serie #jesuisdepri. Er zijn bijna 5.000 stemmen uitgebracht op de genomineerden.
Met de MIND Antonie Kamerling Award vraagt MIND aandacht voor het (levens!)belang om jezelf te durven en kunnen uiten bij psychische problemen. De drie genomineerden, Eetstoornissen: Maskers Af (Jessica Villerius i.s.m. Videoland/RTL en LINDA.), Tygo in de GHB (EO en Zodiak Nederland) en Veda Beslist Zélf – Jong en een Euthanasiewens (Jessica Villerius i.s.m. BNNVARA), zijn gekozen door een team van 5 adviseurs[1], die allemaal direct of indirect te maken hebben met psychische problemen. De uiteindelijke winnaar werd gekozen door het Nederlands publiek via de website www.wijzijnmind.nl/antonie. Eetstoornissen: Maskers Af kreeg 41% van de stemmen, de documentaire Veda Beslist Zélf – Jong en een Euthanasiewens 32% en de TV-serie Tygo in de GHB 27%. De uitreiking werd gepresenteerd door programmamaker, presentator en schrijver Hella van der Wijst.
Eetstoornis: tergende eenzaamheid en constante oorlog in je hoofd
Hoe is het om te leven met een eetstoornis? Hoe ziet een dag eruit van iemand met deze ziekte? In de 4-delige documentaireserie ‘Eetstoornissen: Maskers af’ over de meest voorkomende eetstoornissen zie je hoe het leven van iemand met een eetprobleem eruitziet en waar zij in hun dagelijkse bezigheden tegenaan lopen. Jessica Villerius volgde in de serie Sanne (anorexia), Manon (orthorexia en extreem sporten), Esther (boulimia) en Bianca (binge eating disorder). Villerius: “Feit blijft dat als eten of niet eten je leven beheerst, je een intens eenzaam bestaan leidt en je wereld steeds kleiner wordt. Die tergende eenzaamheid, die constante oorlog in het hoofd, heb ik bij deze vier vrouwen geprobeerd vast te leggen.”
MIND Antonie Kamerling Award adviseur Patricia de Boer, die zelf haar dochter Dalisay verloor aan de gevolgen van een eetstoornis: “Ik was geraakt door deze documentaire, omdat je je echt meegenomen voelt worden in het leven van de hoofdpersonen, je krijgt echt een kijkje in hun leven. De manier van filmen, interviewen en het uiteindelijke resultaat maakte voor mij dat je echt betrokken wordt en bijna de pijn en frustratie voelt.”
MIND-directeur Marjan ter Avest: “Sanne, Manon, Esther en Bianca hebben zich in de serie kwetsbaar opgesteld door hun verhaal over hun eetstoornis open en eerlijk te vertellen. Hiermee hebben ze hopelijk veel mensen gestimuleerd om ook open te zijn over hun psychische klachten, en om hulp te zoeken bij hun problemen. Ik vind overigens dat álle genomineerden erin geslaagd zijn om meer aandacht te vragen voor psychische problemen, zowel met hun uiting als in de media.”
De MIND Antonie Kamerling Award kwam tot stand na overleg met Isa Hoes en de familie van Antonie. Zij dragen het initiatief een warm hart toe. In 2017 won het boek Vals Alarm van psychiater en ervaringsdeskundige Menno Oosterhoff (dwangstoornis), in 2018 won de serie #jesuisdepri van KRO-NCRV (depressie).
[1] De 5 adviseurs in alfabetische volgorde:
- Alan Ralston: psychiater, medisch hoofd zorglijn Acute en intensieve zorg UMC Utrecht en bestuurslid NVvP
- Gerdien Rabbers: directeur Samen Sterk Zonder Stigma
- Hella van der Wijst: programmamaker, presentator en schrijver
- Michiel Verheul: ervaringsdeskundige, spreker en programmamaker
- Patricia de Boer: initiatiefnemer en coördinator Stichting Dalisay Recovery en moeder van Dalisay, die helaas de strijd tegen haar psychische problemen verloren heeft.