Jessica Villerius blikt terug met hoofdpersonen en nabestaanden in de 3doc: Die avond in Bataclan
Twee jaar na de terreuraanslag in de Parijse concertzaal Bataclan spreekt documentairemaker Jessica Villerius in de ‘3Doc: Die avond in Bataclan’ hoofdpersonen en nabestaanden van het bloedbad. Op 13 november 2015 vielen drie IS-terroristen tijdens een concert van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal de concertzaal binnen en doodden 89 muziekliefhebbers. Villerius spreekt één van de overlevenden en de vader van een slachtoffer. Ook ontmoet Villerius de vader van één van de daders, die nog steeds verbijsterd is over de daden van zijn zoon. 3Doc: Die avond in Bataclan kun je hier bekijken.
Het is vrijdagavond 13 november 2015 als de Franse Lola Salines met twee vrienden Bataclan bezoekt. De Nederlandse Ferry Zandvliet is er ook met een aantal vrienden. Nietsvermoedend genieten zij van het concert, totdat letterlijk de hel losbarst en drie terroristen het vuur openen op de aanwezige bezoekers. Ferry overleeft tot zijn eigen ongeloof het drama: ‘Als je een simpele berekening maakt, heeft 1 op de 3 die avond een al dan niet dodelijke kogel gehad. Ik heb echt geluk gehad.’ Lola overleefde de aanslag niet. Haar vader Georges Salines vernam haar overlijden op een wrange manier: ‘Niemand kon mij iets vertellen, terwijl ik wist dat ze in de Bataclan was. Op den duur zag ik condoleances op Twitter binnenkomen waarbij de naam van mijn dochter werd genoemd.’ Matthieu Langlois was snel ter plaatse en heeft als arts van het arrestatieteam tientallen mensen eerste hulp verleend, terwijl binnen nog terroristen aan het schieten waren. Hij stond voor de onmogelijke opgave troost en steun te geven: ‘Onze rol was in eerste instantie puur psychologisch, zolang er nog terroristen binnen waren konden wij helaas niet veel doen’.
Ferry keert twee jaar later terug naar Parijs en bezoekt onder andere Azdyne Amimour, de vader van één van de terroristen: Samy, die uiteindelijk werd doodgeschoten door een scherpschutter van de politie. Op dat moment had hij samen met de twee andere terroristen al 89 bezoekers gedood. Onderdeel van Ferry’s herstel is de prille vriendschap met Azdyne. Hij heeft met eigen ogen zijn zoon zien veranderen en is zelfs in 2015 tevergeefs afgereisd naar Syrië om hem op te halen. Ferry: ‘Ik snap dat mensen er een oordeel over hebben, maar dat is misschien omdat ze niet beter weten. Ik weet zeker dat hij zijn zoon niet heeft opgevoed om uiteindelijk met een Kalasjnikov mensen dood te schieten in de Bataclan’.
Bron: BNNVARA